Tidig dag!

Idag har vi lastat HALM! Sådär 3-400 balar på 4 pers. Glad att det var halm och inte hö. Halm är ju litt lättare ;) Kommer tydligen ett lass till i nästa vecka... På lunchen kom veterinären och skulle kolla över ett gäng hästar. Lite av en rutinkontroll. Här behöver inte hästarna vara halta eller ha någon defekt för att veterinären ska kolla på dom. Vissa visas alltid och andra vid minsta lilla känning. Direkt efter det kom hovslagaren och gjorde en häst. Sen vart vi klara, typ! Hade nästintill inget lunchbrejk, självklart hann vi käka, dock vart vi klara strax efter 5 (woopa). Ikväll ska vi gå ut och käka då det är sista veckan för våra holländska praktikanter i stallet. Men inom någon vecka får vi en ny holländsk tjej som ska göra sin 5-månaders praktik hos oss. I nästa veckan kommer även en bekant från Skåne och provjobbar några dagar. Hoppas hon gillar´t! 
 

10 dagar...

...,då är vi på väg till Österrike för en vecka i skidornas tecken. Det har känt. Så långt borta innan men nu är vi nästan där! 
 
Sjukt bra dag p hästryggen. Alla 3 hästar gjorda och alla gick fint. Mycket fokus på knäna intill Sadeln och lös men stadig underskänkel, tårna rakt fram.. Det är väldigt roligt då det känns som det går framåt hela tiden. Och Donna som brukar vara väldigt svår, fick lite extra beröm med henne idag. Hennes svåra sida är vä, som min. Så har det varit under hela tiden jag ridit henne men idag gick den sidan bättre än den andra. Och då kan jag säga att den gick vääääldigt bra vänster sidan. På henne fokuserade vi väldigt mkt hörnpasseringar och sen rakt fram. Vill gärna ta för mkt i yttertygeln i hörnet. fick verkligen ställa igenom henne och använda innerskänkeln. Sånna smågrejer som gör det där lilla extra! Puss på er!

galopparbete

Har fått lite önskemål att dela med mig av vad jag får ut av detta så jag tänkte börja lite smått. Har fått lära mig att fatta galopp med ytterskänkeln - dra den bakåt men utan att trycka. För några år sen fick jag lära mig att fatta galopp med bara innerskänkeln och under ridskolans tidiga år fick jag lära mig att fatta med "inneskänkel fram och ytterskänkel bak". En sak är ju säker att det blir minst hjälper av att fatta med bara en skänkel och mindre hjälper ger ju schystare finlir. Men gud vad svårt det är att lära om! Fast igår fick jag till en supergaloppfattning på direkten och så enkelt och inte jobbigt. Det gäller ju att tårna pekar rakt fram så man inte kommer till med sporren. Nästan en känsla av att det är hälen på stöveln som precis rör vid hästen. Då kommer vi till nästa moment. Hålla kvar hästen på bakbenen i en välbalanserad galopp så den inte flyter iväg, samtidigt måste man ju ge lite eftergift på tygeln som beröm. Jag vill gärna överdriva lite. Och då tappar man lätt det man jobbat ihop. Likadant när man gör tempoväxlingar, att inte släppa iväg hästen när man ökar utan låta den gå framåt fast i samma form. Låter väldigt simpelt och det har aldrig varit så svårt som det är nu men det är för att min tränare är så super, övernoga. Men en sak är säker, bra blir det! 

God kvällsing gott folk!

Det är fantastiskt vad bra människor kan få en på bra humör. Hade en liten dipp förra veckan. Blev endast totalt 2 hästar ridna under hela veckan och sen en massa skitgöra kändes det som. Jag tycker ärligt talat inte det är jättekul att borsta hästar. Om det inte är mina egna hästar förstås för då kan jag tycka det är ganska mysigt. Ovanpå detta gör skolan mig väääldigt trött. Men jag tror jag stötte på en ny vän i slutet på förra veckan. Hon gjorde inget mer än å vara sig själv, bjöd på gott häng och fick en sjukt trött Tina att bli väldigt positiv. (Jo, vi käkade taco men det vart nog inte bara det....) Älskar att lyssna på henne. Hon har så kloka funderingar över allt. Och en hel det att berätta och dela med sig av. Tråkigt att hon bestämde sig för att inte ta jobbet här. Jag har inte alltid känt mig så hemma här så det känns egentligen rätt skönt att höra från någon annan att det inte känns helt rätt. 
 
Något väldigt klokt hon sa var något i stil med att det är bättre att jobba på ett riktigt bra ställe och inte få göra så mycket, att få rida på riktigt bra hästar och få mycket och bra hjälp, än att jobba på ett skitställe, få rida på halvtrökiga hästar och få halvtaskig hjälp och det bara ibland. Helt klart mycket riktigt. Jag är på ett superställe med super hästar och har superhjälp. Sen får jag inte rida lika mycket som vissa av dom får i min klass men det är garanterat kvalité på ridningen jag får. Nämnvärt att jag har dom i min klass som rider 8-9 hästar varje dag. Dock var där många som blev positivt förvånade när jag berättade vart jag gjorde min utbildning. Tydligen väldigt bra här. Jag har ju inte varit på andra stall så jag har inget att jämföra med. 
 
Nu låter det som jag inte är nöjd över situationen. Det är jag visst! Jag ska bli bra på att rida och det kommer jag bli här, har redan lärt mig en massa. Att livet inte alltid är en dans på rosor ska man väl någonstans få lära sig. Men så illa är det faktiskt inte.. Imorgon är det skola och det är något jag ser väldigt mycket fram emot. 
 
Nu ska jag snart gå ut och titta till ett av fölstoet och se om där händer något, sen blir det sängen. Puss och god natt på er!

lunchuppdatering!

Haft en bra förmiddag i stallet. Gjorde hingstarna för Matthias på morgonen och fick allt packat åt dom för Holland och hingstshowen som är till helgen. Avslutade med ett top-notch ridpass på Floryon. Tycktes mig höra Linsenhoff säga till Caro att det såg riktigt bra ut. Ännu gladare blev jag! (Vart ju redan glad eftersom det kändes bra). Lyckan gjort. Supergod lunch och väldigt chokladig chokladcreme till efterrätt! Life on top! Nu väntar Donna och sen ska jag och se till mina sötnosar hos Kranz. Måste packa in allt i lastbilen ikväll också då jag är i skolan imorgon. För jag är ju ledig efteråt!!! :D

Helgtjänst avslutades m ponnyakuten

Helgtjänst och hjälp från Caroline som är här en vecka. Super! helgen blev därför väldigt enkel=skööönt. Åt upp resterna på kladdkakan som jag bakade igår och tittade på ponnyakuten. För er som inte redan ser det är det ju ett måste. Ett gäng ungar m ponnyer som får åka på ridläger hos Tobbe Larsson. barn som inte klarar sina ponnyer och konstigt nog inte tagit hjälp. För till grunden är det simpla problem som i vissa fall blivit farliga och andra fall snart blir om ingen åtgärd. Han påpekar tydligt att det inte bara är att köpa en ponny till sitt barn, så kan dom ha lite roligt. Kunskap!! Är väl klokt att ha innan.... För er som inte sett det redan finns det på svtplay. Ett måste!!! 

Får vi en tacofantast till Schafhof?

Jag blev så glad igår! Promenerade till affären med tjejen som är här och provjobbar, en svensk tjej. "Vad sägs om tacos ikväll?" Ehhh.. Behöver jag, Tina Ahlqvist ens svara på detta.. Innan jag flyttade till Tyskland levde jag nästintill på det emellanåt. Och här käkar man det bara inte. Förra  gången jag bjöd på det var där en av tjejerna som berättade att hon aldrig käkat tacos förr. Men hon gillade det! Idag berättade hon att hon försökt göra det själv men misslyckats. Då hon skulle göra guaccemole men hälde tacokryddmixen där i istället för i köttfärsen. Jo, jag fattar att det nog inte smakade så gott. Blev iaf tacos igår, lite över så vi kunde käka det idag med. Fick ytterligare en anhängare idag!! 
 
I övrigt har dagen varit ganska enkel. Inte så mycket å göra, och tjejen som provjobbar kör helgen med mig. Var färdiga kl 17 idag, GOTT ELLER!!? Veckan i sig har sögit rejält. Sjukt trött efter skolan och utöver det långa dagar. Bara fått rida 2 gånger. Matthias är här, utan hästskötare, vem blir då automatiskt hans hästskötare? Jo jag, för jag vart senast. Det är bara att blicka framåt mot en ny vecka och hoppas på mer ridning! Blir ju inget dom dagarna jag är i skolan och denna veckan vart jag där två dagar och Caro vart tvungen att lämna tidig på fredagen så ja, det är väl bara å inse att det blir så ibland. Däremot har vi ett föl på väg så nu är det nattvakt som gäller för stoet. Hoppas verkligen jag är med när det händer. Har aldrig upplevt det innan. Ser sjukt mkt fram emot det!! 
 
Nu ska jag fodra och natta hästarna, ta ut hundarna på en kissetur då familjen inte är här ikväll och sen n

Trött Tina

Får be om ursäkt ang mitt dåliga bloggande de senaste dagarna men skolan gör mig SÅ trött. Att det kan vara så mycket mer ansträngande än stalljobb. Att allt är på tyska och att jag måste koncentrera mig till tusen gör det ännu lite jobbigare. Tur jag tycker det är roligt iaf! Ovan på detta har vi haft ovanligt långa dagar i stallet pga lite personal. Som grädde på moset har jag helgtjänst. Hjälper inte om man lägger sig 8 på kvällen... Men jag har lärt mig lite intressanta saker i skolan jag gärna delar med mig vid senare tillfälle. Men nu är det snart dax för jobb. Så om någon har lite extra energi att dela med sig av så snälla, sänd!!


Söndag!

Jo men låt söndagen var en vilodag. Typiskt Tyskland. Visst finns här ändå grejer att göra men det suger lite att man inte kan gå till matbutiken. Nä idag har vi istället ägnat åt oss att storstäda hemmet och tvättat undan all tvätt. Fixat den sista julklappen (på tiden, ja). Funderar på att baka ett bröd eller en kladdkaka. Har inte bakat något alls sen jag flyttade hit och det hör faktiskt Tina lite till att baka. Känner att hemmafru och hästägare skulle vara en grym kombo för mig. Har sagt det förr och jag säger det fortfarande.. Men det hör kanske inte riktigt till att ligga på soffan då å inte palla göra något alls. Men för stunden är det söndag och då är det väldigt ok. Tror att lite skolarbete ligger framför mig idag också... Denna veckan väntar 2 skoldagar! 

Framsteg i ridningen

Äntligen börjar jag och Caro tala samma språk ridmässigt. Vilket gör att jag kan rida dom mer självständigt och det går faktiskt riktigt bra. Har lärt mig SÅ mycket och mer ska det bli. Vi har ju trots allt 3 år på oss! Caro är just nu den jag ser mest upp till när det kommer till ridningen. Då ska tjejen veta att hon går före alla stora dressyrstjärnor och det är då inte illa! Jag är väldigt glad över att jag har henne som min tränare. Känner mig väldigt nöjd överhuvudtaget med detta. Visst saknar jag alla fina människor där hemma och själcklart Göteborg men jag lovar, vi ses en vacker dag. Jag ska bara göra det här först ;) 
 
Idag red jag Floryon, har inte ridit honom sådär jätte mycket på sistone, bara en liten stund efter Caro ridit. Men idag blev det ett helt ridpass. Lite tempoväxlingar och mycket fokus på inner skänkel - yttertygel i volterna, vilken skillnad! Har verkligen kommit på det där nu och vilken känsla när man kommer på att: det är såhär det funkar, en liten aha-upplevelse. Alla vet väl att man ska rida hästen upp på yttertygeln och ta och ge lite på den men hur enkelt är det när man inte har något i yttertygeln, som sagt rida hästen upp till yttertygeln. Innerskänkeln - hästen rund i innersidan och upp mot yttertygeln. 
 
Jag har även en förmåga att driva lite hela tiden. Därför fokuserar vi mycket på att fråga hästen om att gå fram en gång och sen ta bort skänkeln från hästen. Funkar det istället driva "ett långt driv" till hästen svara, istället för att fråga flera gånger på raken, och sen ta bort skänkeln. Floryon är en typisk sån häst som blir lite irriterad om man skänklar hela tiden och skänklarna får då motsatt effekt. Även detta går mkt mkt bättre. 
 
Dom senaste dagarna har jag ridit mycket på Robbie. Caro sitter alltid upp efter men dom senaste dagarna har hon bara behövt göra det några varv. Tydligen gör jag ett bättre jobb själv nu ;) Självklart med hjälp från henne men det blir bättre. Och då snackar vi om en störtpetig brud! Men idag fick killen ledig så han kan hämta nya krafter inför kommande vecka.
 
Nu är det helg och ikväll ska vi gå ut och käka Thai och sen väntar Life of Pi på bio. Väldigt kul om man säger den titeln med svensk accent, alltså utalar Pi svenskt... Som betyder kiss på engelska....
 
Trevlig helg alla!

Skolstart fenito!

Så då vart skolstarten gjord! Inga problem alls. Hur goa klasskamrater som helst och lärarna som jag blivit varnade för att kunna vara lite rasistiska vart hur goa som helst dom med och alla hjälpsamma. Känslan av att vara tillbaka på högstadiet igen slog högt. Inga elektroniska prylar alls, inte ens en dator.... Godis skickades rundor bland eleverna, visserligen gullig att dom bjuder på alla men kl 8 på morgonen? Det serveras ingen lunch men finns en liten kiosk som har lättare lunch som pizza, korv m bröd, biff m bröd och liknande.. Utan lunch blir det lätt en massa snacks och liknande. Så godsaker åts hela dagen igenom. Kände mig som en tönt när jag gnagade på mina frukter... Heeehe.. Roligt vart att jag faktiskt förstod mer än jag hade väntat. Det jag inte förstod hjälpte tjejerna som satt runt omkring med. Lärarna vart extra schysta och gjorde lite extra noteringar på tavlan "bara för Tinas skull". Helt klart superkul dag men vart jag trött eller? Vart så slut efteråt så jag kände mig som ett vandrande lik. Gick till sängs redan vid 20 och somnade dirr. Väldigt skönt å vakna upp på ett knäpp och vara super pigg! 
 
Idag hade jag ingen bra dag, till att börja med. Precis när jag skulle rida tar dom hästen till hovslagaren, fast där vara många fler hästar som skulle dit. Hittar inte mina handskar till en början, finner dom sen på någon annans händer och får inte erkänt att det är mina och får då tillbaka dom, efter att ha frågat TRE gånger. Lite dålig stil kan man tycka.. Men inget att hänga upp sig på, vart säker på min sak och nu har jag dom igen :) Har målat hela den vita roekle texten röd så nu kan ingen "ta fel". Därefter fick jag hjälpa hovslagaren med 3 föl vilket tog i stort sett hela min lunch.. Jag förutom dom småbagatellerna så vart det väl inte så mycket mer. Fick rida min favorit Robbie på eftermiddagen istället och detta började heller inte så bra. Ibland så är man inte så bra på att rida bara, så enkelt är det. Det vart ju inte helt katastrof men killen vart hög i nacken och blev endast bitvis låg. Fick hjälp då av Caro och magiskt nog så blev det väldigt bra. Red väldigt tydliga tempoväxlingar, speciellt ta tillbaka honom ordentligt, nästan ner till skritt men i takt med bakbenen använda spöet försiktigt på rumpan så han verkligen satte bakbenen in under sig och samtidigt göra små volter. Rund och fin och aktiva bakben. Helt plötsligt blev det ett toppenpass i mina nya ridstövlar och hela dagen blev plötsligt superbra! 
 
Som avslutning på dagen var jag hos Kranz och hanterade unghästarna lite. Hade dom ute på stallgången, borstade och pysslade, lyfte lite på hovarna. Och det är kul att se hur vissa inte riktigt förstår hur dom ska lyfta på hovarna. Fast dom flesta vart SÅ duktiga idag. Väldigt mysigt och pyssla med småttingarna. Fick idag reda på att om 2 veckor ska vi starta med inridning av 1 eller 2 hästar, woho! Ska bli så spännande. Ser väldigt mycket fram emot detta! 

Premiär ridit stövlarna!

Idag tog vi oskulden och det vart inte så illa som jag trodde.. Gillar dom jätte mycket. Köpte en klack och lä i hälsen så den kommer lite högre upp och då slipper jag mega skav i knävecken. Score! Väldigt bra passform i foten och väldigt sköna att gå i. Kan absolut rekomendera De Niro stöveln! (Änsålänge iaf... hehe) 
 
Fick mig ett superpass i lördags med Robbie. Tränade mycket tempoväxlingar. Hade nästan glömt bort hur bra effekt det gör på hästen, får igång bakbenen, får hästen fram hästen till bettet och får bort en eventuell hängande häst från bettet. Så basic men så viktig. Bara korta sträckor, några få steg, i samma tempo. Detta tränade jag jätte mkt med Filippus för Anki också. Kul när man kan något haha.. Kunde ta med mig detta till dagens ridning och genast mycket bättre direkt från början. 
 
Lördagen bjöd även på tacomiddag och utgång i staden. Slappesöndag med bio, Anna Karenina. Vilken film!
Helt kär i Aaron Taylor-Johnson precis som fru Karenina blev, förstår henne. Dom där ögonen kan man inget annat än dö för.. Tyvärr hastigt slut, funderar på att läsa boken av Tolstoj, så kanske man får bättre uppfattning om vissa saker man inte riktigt förstod. Absolut sevärd!!! 
 
Imorgon väntar första skoldagen.. Åhhh så kul det ska bli! Men nervöst.... Lovar att berätta mer imorgon! 

Det blir bättre och bättre..

Det är en konst att rida hästen framåt, framför sig utan att driva. Har jag iaf nu insett.. Men idag, häst nr 3, lossnade och helt plötsligt gick det väldigt lätt att sitta ner i traven på en halv skumpig 4 åring. Och fint gick det. Och en glad tränare och en väldigt glad Tina. Så ska det vara! Carro fokuserar väldigt mycket på mig som jag nämnt tidigare. Känner absolut en stor skillnad. Det blir helt plötsligt mycket lättare... Och hästen går mycket bättre.. hummm.... Undrar varför... Hehe
 
På eftermiddagen åkte jag över till Kranz. Borstade nästan ihjäl mig. Skitiga hästar som går ute utan täcke, kul.... Efter ett tag kom veterinären och kollade på två hästar. Nu vet jag att det är fullt normalt att stona blir lite tjocka om boppisarna av hormoner när dom väntar fölisar, alltså inget farligt. En stackars ponny med ögoninflamation, fick en kräm som ska användas varje dag. Ryckte någon mer man och sen åkte jag tillbaka till Schafhof. Packning på schemat till Matthias och två hästar inför helgen tävling, som börjar redan imorgon.
 
Nu är det operation gå in stövlar som gäller så jag kan börja använda dom vid ridning snart. Idag har jag ridit i shaps och ridskor och det är SÅ stor skillnad mot ett par styva dressyrstövlar... 

Nya ridstövlar!

Idag hände det som inte fick hända. Satte mig ner på huk för att linda första hästen och vad händer, jo dragkedjan på ena stöveln spricker. Vad vore livet utan silvertejp? Kunde iaf ta mig igenom dagens hästar. Åkte sedan till ridsportsbutiken för att lämna in dom för ny dragkedja. Dom börjar bli lite slitna så jag tänkte att ett par nya kan man ju alltid titta på. Och vips så fick jag en par sjukt snygga De Niro med mig hem. Ville egentligen ha dom ljusbruna med högglansig mörkbrun kant. Men med tanke på att jag springer i spolspiltan flera gånger om dagen och longerar på paddock som ibland kan vara lite blöt så kanske ett par svarta håller sig snyggare längre.. Lyckan är total när dom har ett par som redan passar i butik!! Fick först prova ett par königstein som vart lite billigare. Men dessa satt lite lösare runt anklen så jag gillade dom inte riktigt. Mina Cavallo som jag har nu är också lite stora där och jag tycker lätt hälen guppar lite när man rider. Räckte jag satte ner foten i De Niro stövlarna så insåg jag att dessa var som gjorda för mig!! Hihi, vilken tur jag har va? Sån skillnad på komforten! Kommer använda dom flera timmar varje dag så det känns som en bra investering. Looove! 
 
Vilken känsla att få rida idag. Och det kändes faktiskt bättre än sist. Kanske något har fastnat och grott in sig i min lilla hjärna över jul och nyår. Robbie vart riktigt bra. Floryon var också bra men jag behöver vara lite mer aktiv i min lättridning. Lätt att säga... Som sagt, väldigt mycket fokus på mig och min SITS. Kommer sitta assnyggt på hästen efter dessa 3 åren här. Och jag har nog känt att det är det där lilla extra med sitsen som fattats innan för att det ska kunna bli riktigt bra. Därefter skulle jag ridit på Donna. Donna är en väldigt speciell liten dam så idag fick jag nöja mig med att skritta av henne, alltid något. Faktiskt mer än bara något. Alla timmar i sadeln är nyttiga. Då kan ja verkligen fokusera på att bara sitta rakt och snyggt, axlarna bakåt, böjda armbågar, foten rakt fram, tån in mot hästen, knäna in till hästen, vaden ifrån hästen.. Ja ni hör ju själv.... Mycket att tänka på.. Men lärorikt. Meningen var därefter att jag skulle longera en häst. När vi står ute i platz (paddock) och har hästen färdiginspänd osv, en halvtimma kvar till lunch, så kommer Herr Rath. Först vill han inte att vi longerar där, nä paddock (paddock för oss här i Tyskland är roundpen, longeringsvolt osv...) där ska vi longera istället. Sen inser han att det bara är en halvtimma kvar och hästen ska longeras en halvtimma: Hinner inte innan lunch... Gulligt av honom att han tycker vi ska ha lunch i tid men han bryr sig inte om att vi har mer å göra på eftermiddagen. Då jag skulle till Kranz och kolla till mina hästar efter lunch fick en annan tjej longera. Ingen större skada skedd, ingen dog. Och alla hästar hos Kranz mådde fint! 
 
Idag har Matthias kommit hem igen från Holland, nu packar vi om så han kan åka på tävling på torsdag över helgen. Tro det eller ej men killen tar 3 hästar med sig och åker själv!! 

Glad Tina

Då vart det måndag och hela teamet är tillbaka igen. Fick hjälp av Miranda och Mathilde i morse att göra i ordning 3 hingstar till Matthias och skicka iväg dom till träning hos Sjef i Holland där hans hästskötare väntar redan med en hingst.P.g.a. detta fick vi gå upp lite tidigare men om jag ska vara helt ärlig är det nästan skönt å släppa iväg honom och några hästar - mindre för oss andra att göra! Väldigt lugn dag i stallet. Jag och Samantha tränade fölen på att lyfta upp hovarna. Just nu har vi 3 föl hemma - 2 från Totilas, ett sto och en hingst. Stoet är väldigt försiktigt, lite mindre och väldigt försynt. Hingsten är en hingst, lite större och med en lite starkare karaktär. Det 3e fölet vet jag faktiskt inte just idag vem är efter (dåligt jag vet...) men är ett brunt sto. Dom andra två är såklart svarta med 3 strumpor. Stona vart det inga problem med att lyfta hovarna och inte hingstens framben heller. Lite roligare att sparkas med bakbenen... Men det är bara att hålla sig ur vägen så man inte får sig en fet jävel i sidan, haha. Nä en av våra hovslagare, "unghästhovslagaren", har visat mig några knep för unghästar och fölmärrar (som börjat tycka man kan göra vad man vill när man går på fälten och leker mommi). Om ni vill ha ett tips från coachen (så är jag ingen coach) men ett stadigt tag på framsidan av benet så är det betydligt lättare att hålla, nu snackar vi bakben. Frambenen gillar jag nog att ta om framsidan hoven då "låser" man typ benet, då kan dom inte göra ngt alls, hä hä hä. Jag kanske låter hemskt men jag är väldigt snäll faktiskt... 
 
Därefter bar det av till Kranz och titta över mina hästar där. Blev även lite träning med unghästarna där. Lyfta hovar, uppbundna osv.. Fast dom är rätt vana vid det, uppbundna är absolut inga problem... Hann även med att frisera några av hästarna, nu snackar vi hästar som går på fältet mer än halv året....... Nu ser dom ut som riktigt hästar =)! 
 
Efter jobbet bar det av till MTZ, köpcenter i närheten, hittade min nyfunna vän - dessutom på rea, Dior Hypnotic!!! Har letat efter denna i över 2 år och sist jag var på flygplatsen fann jag den. Och idag slog jag till.... Welcome to my family my lovely friend =) Glad tjej! 
 
Imorgon återgår vi till det vanliga igen och hästarna ska ridas, jippi!!! Nästa vecka börjar skolan.. Nervossss. Kul när det händer saker. Det gillar jag! Puss på er!

Hur kan man inte dricka mjölk?!

Idag frågade en av mina roomisar om jag visste vad micro popcorn vart... jo all mat är ju inte densamma men popcorn har jag ju faktiskt hört talas om.... mjölk däremot - livets dryck! Hur kan man inte vilja drick det? Funderar på om vi svenskar är bland de största mjölkdrickarna?
 
Matthias vart tillbaka idag och då hans hästskötare inte vart här fick jag rycka in. Dom har ju varit lediga över jul och nyår så det handlade om lugna 30 mins pass. Alla har ju givetvis rört på sig under hjul. De flesta har longerats vart annan eller vart 3 dag, inspända, 30 min arbete. Dom andra dagarna har vi promenerat dom för hand eller låtit dom gå på laufbahn. Och nu har ju faktiskt alla hästar blivit ett år äldre! Annars har det varit sjukverkstad på Tina. Inte så farligt mycket men något bandage och något ben som behövdes rengöras.. 
 
vi bestämde oss för att dela upp em helg så idag vart jag och 2 av tjejerna lediga medans de andra jobbade och istället får vara lediga imorgon. Vi lunchade på mc donalds och därefter en chai latte på det. Vet inte om jag nämnt det redan men i Tyskland har mc donalds offtast mc café, väldigt god chai! Därefter iron lady hos Alex och sen Grey's. Vem somnar i världens skönaste säng? Jag! 
 
hann med årets första löprunda, drog halvmilen utan problem. 4 månader sen sist jag sprang. Kändes som det var igår.. kvällen avslutades med pannkakor! Yammi!!

Närmre presentation väntas

Har fått önskemål från flera håll att berätta mer om gården, hästarna, livet osv... Tänkte ta tag i detta! Äntligen, ni kanske säger! Men ni får vänta någon dag till. Men håll utkik! Det kommer komma lite allt eftersom, alltså inte allt på en gång. För då hade ni nog inte orkat läsa. Nu ska jag duscha och ladda om för imorgon. Redan varit här en vecka då efter julledigheten. Tiden går så fort.... Och jag gillar det!

4 månader!

Dagarna rullar på och idag firar jag faktiskt 4 månader med Tyskland, Team Schafhof, hästarna och bla bla bla. Jo känns faktiskt väldigt bra just nu. Börjar nog inse att det är här jag ska infinna mig i 3 år till. För om knappt 2 veckor börjar skolan. Ska bli sjukt spännande! Allt på tyska. Kommer bli tvingad att prata tyska och då kommer det nog rätt av sig själv snabbt. Kommer bli awesome! 
 
Dagen började med 5 personer i stallet. Efter halva dagen vart en tvungen att lämna, troligen för 1-2 veckor, jippi! Så var vi bara 4.. Men vi gjorde det väldigt enkelt och fick sluta halv 6!! Och detta utan stress och så mycket som det bara går förberett inför morgondagen. Dagen har handlat om att byta padockhästar och laufbahn. Däremellan lite sjukvårdsfix som jag faktiskt tycker är väldigt roligt och jag lär mig mer och mer. Min bästa vän lebertranzinksalbe vart med på vissa hästar givetvis. Mitt på dagen åkte jag till Kranz, det andra stallet där vi har några hästar. Såg över dom, snackade lite skit med en av stalltanterna. Väldigt nyttigt för mig, för hon kan INTE prata engelska. 
 
Något annat mycket kul som hände idag vart när jag fick ta emot några paket från DHL-killen. Även här fick jag offra mig på att prata tyska. Fast det borde ju endast ses som lärorikt och ja det är det! Jo först trodde killen jag var från England........? Men jo sen när jag visade att lite tyska kan jag faktiskt, då tyckte han att jag vart väldigt duktig. Ja man får väl sträcka på ryggen och ta åt sig. Kanske inte är så pjåkig ändå! 
 
Kvällen avslutades i soffan med Miranda och Mathilde och taken 2, hemsk film.. Har varit på bra humör hela dagen men fick nog lite ont i magen av filmen, den berörde väldigt djupt!! Fast helt klart sevärd. Kan ju hoppas på att ni andra inte är en sån mes som jag. Puss på er!

Ännu en bra dag i ända

Nu har mina roomisar kommit tillbaka igen. Och fram till söndag har vi fått en extra nattgäst, Trixie. En av hundarna på gården vars "skötare" är ute och slarvar. 
 
Med endast 3 personer i stallet idag gjorde vi ändå en bra dag. Mc donalds lunch med paj till efterrätt och sen varm vit choklad på det, blev även en muffins men den fick jag spara till senare. Sjukt att jag vart mätt heeela kvällen på jobb och efteråt knappt fick ner någon kvällsmat. Sen att jag 15 timmar senare fortfarande känner mig uppsväld ska vi kanske inte tala om. Kanske får bli hemmalagat imorgon, hehe..  
 
Veterinärer har varit här idag och kollat på två hästar och jag fick hjälpa till. Väldigt lärorikt att få vara med denne herre som är såå kunnig. Det är liksom inga stora fel på hästarna utan det är lite smådefekter som inte än är någon skada eller gett utslag till hälta men som måste åtgärdas innan det fortgår. Och om igen, med så många hästar på stall är det alltid något.. 
 
Kan nämna att jag köpt grejer idag så jag kan baka bröd någon dag...... Hoppas jag orkar ta mig tid till det snart! Hehe. Jobbigt å hitta alla ingredienser här bara. Först å främst är allt på tyska och sen har dom inte här. Filmjölksbröd, hur enkelt är inte det? Jo om man hade haft filmjölk. Någon som har något bra alternativ? 
 
Nu kallar sängen. Imorgon väntar en dag med 5 pers i insattsstyrkan. Wooopa! 

Lebertranzinksalbe - ett måste i stallet!

Alla har sina egna små knep och sina egna små favoriter. Har givetvis upptäckt denna favoriten tidigare men då den varit slut ett tag hade jag nästan glömt bort den, och tills idag hade jag nästan glömt bort hur mycket jag gillar den. Om jag förstått det rätt så översatt till svenska ska detta bli leverfiskolja och zink salva. "För dåligt läkande sår på huden". Den är mjukgörande och det bästa av allt: den stannar kvar och fortsätter mjukgöra. Den lägger sig som en mjuk, len hinna på huden - alltså håller smuts borta men det känns som huden får fortsätta andas. Dagen efter sitter den kvar, fortfarande mjuk och blir då lätt att tvätta av (för att tvätta såret igen) och hästarna gillar den! Eller dom ogillar den inte iaf... Många "pasta-salvor" lägger sig som en hård hinna och såret går då lätt upp igen om man vill rengöra. Mugg i slutskedet och liknande tycker jag också man kan få bort med hjälp av denna - och åter igen, då den är så mjukgörande gillar hästarna den, skorporna trillar lättare av och det blir mumma resultat efterhand! Givetvis ingen dunderkur som löser detta på en dag, men vem gör det?
Jag kanske inte kan förklara den sådär jätte fancy, men i mina ögon är den grym och borde provas av er där hemma i Sverige som inte redan gjort denna upptäckt ;)  

Nytt år - nya möjligheter

Vissa dagar är bra, vissa dagar är mindre bra och vissa är åt helvete dåliga.. Igår hade vi lite enkelt nyårsfirande här och ingen vill väl missa 12-slaget vilket kan göra det lite sådär lätt jobbigt att gå upp dagen efter. Och visst, det var tungt att ta mig upp ur min varma goa säng i morse. Men väl uppe gick allt som på räls. Dagen har varit enkel även om vi har fått jobba på då vi bara är 3 personer numera i besättningen då en svicktade igår pga skadad fot (tillbaks om några dagar). Vet inte om jag nämnt att vi har hästar på ett annat stall under vinterhalvåret. Ligger ca 5 min med bil från vår gård. Det är avelsstona och unghästarna som går på fälten om somrarna som vill komma in under tak och stå mellan väggar och slippa jobbigt vinterväder, mumsa gott hö... Ja ni vet ;). Detta medför att vi måste åka dit varje dag och se till dom. (Mocka, fodra, in- utsläpp osv slipper vi givetvis). Under nyårsledigheten har detta blivit min uppgift. Idag kunde jag riktigt känna värmen och den höga mysfaktorn hos hästarna. Det är väldigt lärorikt att få ta ansvar för dessa hästar och se så dom är hela och rena och annars veta/ta reda på vad man ska göra med dom. Väl hemma igen är det under denna veckan jag som tar hand om alla sjukomlägg och liknande. Lät kanske vulgärt men sår, bandage osv. Med så många hästar är det oftast något.. Kul att få lite ansvar som samtidigt bringar till nytt lärande! Fick även idag höra av Caro att jag gör ett bra jobb. Vet inte om jag presenterat henne så djupt tidigare men det är min tränare vi snackar om och hon är inte tjejen som överdoserar med sånt. Utan säger hon något så menar hon det och då ska man verkligen ta till sig. Jag blev glad!! Kan sumera denna dagen endast i goda tecken! Ge mig fler sånna här dagar!

RSS 2.0